Historie Olomouckých tvarůžků
Na přelomu 17. a 18. století pak postupně vystupují z archivních pramenů zprávy, potvrzující pevné místo tvarůžků na dobovém jídelníčku. Např. v roce 1601 se v Hradečné u Uničova kopala studna, studnařům se platil 1 zlatý za 1 sáh do hloubky a 2 kopy tvarůžků…. apod.
Tvarůžky slavily úspěch také ve světě. Na světové výstavě ve Vídni v roce 1872 se jim dostalo velkého ocenění. Železnice pak protkaly celou Evropu a tím otevřely olomouckému tvarůžku nové trhy.
Josef Wessels začal v Lošticích roku 1876 jako první vyrábět tvarůžky, po něm od roku 1897 pokračoval jeho syn Alois. Potomci Josefa Wesselse jsou dnes jediní výrobci Olomouckých tvarůžků. Své jméno dostaly podle slavných trhů, tedy – OLOMOUCKÉ. Za necelých 20 let, do roku 1913, vzniklo na Moravě 120 rolnických družstevních mlékáren a v roce 1913 vyrobily přes 3 000 tun tvarohu. Pro tvarůžkáře to byla skvělá nabídka, kterou využil nejlépe Alois Wessels. Otevřel dveře velkovýrobě a jeho tvarůžkárna se stala největší ze všech.
Muzeum Olomouckých tvarůžků
Muzeum Olomouckých tvarůžků A. W.
Palackého 2
789 83 Loštice
Otevírací doba
- Pondělí:
- 09:00–18:00
- Úterý:
- 09:00–18:00
- Středa:
- 09:00–18:00
- Čtvrtek:
- 09:00–18:00
- Pátek:
- 09:00–18:00
- Sobota:
- 09:00–18:00
- Neděle:
- 09:00–18:00
Recepce a objednávky
tel.: 583 401 217
e-mail: awmuzeum(at)tvaruzky.cz